Szukaj na tym blogu

Drukuj

16 grudnia 2012

Klopsiki z indyka po marokańsku z cytrusowym kus-kusem.

W końcu udało mi się kupić Kumin, na który bardzo długo "polowałam". Okazał się bardzo aromatyczną i ciekawą przyprawą. Postanowiłam go wypróbować i oto efekt. Pyszne i pachnące dalekimi krajami klopsiki z indyka.



Składniki (dla 2 osób):
  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula - drobno posiekana
  • 2 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • miąższ z 1 pomarańczy pokrojony na kawałki
  • 3/4 szklanki kus-kusu
  • szklanka bulionu drobiowego - z kostki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka kolendry, drobno posiekana
W dużej misce wymieszaj mięso, przyprawy, skórkę z pomarańczy i cebulę. Z mieszaniny uformuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wysyp kus kus do miseczki i zalej go bulionem, przykryj folią aluminiową i odstaw na około 10 minut. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż klopsiki przez około 12 minut, obracając tak aby z każdej strony były obsmażone. Przemieszaj kus kus widelcem. Dodaj pokrojoną pomarańczę i natkę kolendry. Całość wymieszaj. Serwuj razem z klopsikami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz