19 grudnia 2012

Ciasteczka orzechowo-cynamonowe

Idą święta, najwyższy czas upiec ciasteczka.



Składniki:
  • 2 1/4 szklanki maki 
  • 2 1/2 lyżeczki mielonego cynamonu 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka orzechów włoskich 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1/2 kostki masla 
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
Orzechy drobno posiekaj w blenderze. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiej do miski. Masło utrzyj razem z cukrem na puszysta masę. Dodaj do masła jajka i ekstrakt waniliowy, dobrze wymieszaj.  Ciągle ubijając dodaj mąkę i orzechy. Wymieszaj, uformuj z ciasta wałek i włóż je do lodówki na 2h. rozgrzej piekarnik do 180C. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 3mm (możesz podsypać ciasto mąką jeżeli trudno będzie się wałkowało)Wytnij z ciasta dowolne kształty. Piecz przez około 10 minut na blaszce wyłożonej pergaminem. Upieczone ciasteczka wystudź i dowolnie udekoruj. Smacznego!


Przypominam o konkursie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger