9 grudnia 2012

Kurczak po hiszpańsku

Proste, pyszne i niskotłuszczowe danie, które przygotujesz w jednym garnku.


Składniki (dla 2-3 osób):
  • 1-2 średnie cebule, pokrojone na 8 cząstek
  • 1-2 sednie czerwone cebule,  pokrojone na 8 cząstek
  • 500g pomidorów, pokrojonych na 8 cząstek
  • 8 ząbków czosnku w całości, nieobranych
  • 8 ziemniaków, pokrojonych na 8 cząstek
  • 100g chorizo, pokrojonej na grubsze plasterki (możesz użyć także boczku)
  • 8 pałek z kurczaka
  • 2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 czerwona/zielona papryka, pokrojona na cienkie paseczki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200C. Dużą blaszkę do pieczenia, lub naczynie żaroodporne natłuść lekko oliwą.  Do naczynia przełóż cebule, ziemniaki, czosnek, pomidory. Przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i wstaw do piekarnika na 20 minut. Kiedy warzywa się pieką, natnij kurczaka w kilku miejscach. Dopraw solą, pieprzem i 1 łyżeczką papryki. Pozostałą paprykę i oregano wymieszaj w małej miseczce. Po 20 minutach wyjmij warzywa z piekarnika i dodaj do nich chorizo (boczek) i wymieszaj. Ułóż na wierzchu udka kurczaka. Całość oprósz mieszaniną z oregano i papryki. Możesz doprawić jeszcze odrobiną soli. Włóż do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i polej kawałki kurczaka sosem, który zbierze się na dnie naczynia. Dodaj pokrojoną paprykę i piecz przez następne 20 minut, albo do momentu aż kurczak będzie brązowy i chrupiący. Przed podaniem wyciśnij na warzywa czosnek ze skorupki. Do dania nie trzeba dodawać wody ani dodatkowego tłuszczu. Ziemniaki ugotują się w soku, który wypuszczą pomidory i nabiorą delikatnego pomidorowego posmaku. Smacznego!








4 komentarze:

  1. W wykonaniu piszesz o ziemniakach natomiast nie została podana ich ilość w składnikach. Podejrzewam, że miało być 8 ziemniaków pokrojonych na 8 cząstek, a nie 8 pomidorów. A tak w ogóle przepis super, wypróbowałam i smakuje nieźle :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście wkradł się błąd. Już poprawiłam - dziękuję. Cieszę się, że danie smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłaś kurczaka raptem 20 minut?! Jakoś mi ssię wierzyć nie chce, że w tak krótkim czasie upiekł się i tak ładnie zrumienił...
    Rozumiem, że papryki dodałaś do sosu w tym samym momencie co kurczaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najpierw cebula, ziemniaki, pomidory - na 20 min
      Później do warzyw dodaje się chorizo, boczek i kurczaka - wstawiamy na 20 minut.
      Następnie dodajemy paprykę i znowu na 20 min do piekarnika.
      Kurczak piecze się 40 minut :)
      Jest też w przepisie adnotacja - "Dodaj pokrojoną paprykę i piecz przez następne 20 minut, albo do momentu aż kurczak będzie brązowy i chrupiący."
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger