Szukaj na tym blogu

Drukuj

5 grudnia 2012

Korzenny bakaliowiec



Składniki (na formę keksówkę):
  • 1-2 średnie jabłka
  • 1-2 duże gruszki
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g orzechów laskowych
  • 100g suszonych morel
  • 100g rodzynek
  • 100g kandyzowanych owoców
  • 50g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 50g kandyzowanego imbiru 
Możesz użyc dowolnych owoców, bakali i orzechów. W dowolnej proporcji, tak jak lubisz. Ważne aby użyć około 1kg bakali i owocow.
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżka rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni.
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodaj cukier, pokrojone w kostkę owoce, bakalie i orzechy. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
W drugiej miseczce ubij jajka z dodatkiem esencji waniliowej, cynamonu, przyprawy do piernika oraz rumu. Ubite jajka z przyprawami wlej do miski z bakaliami i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pergaminowym. Wlej mieszankę bakaliowo-orzechową, powierzchnię wyrównaj.
Wstaw do piekarnika na dolny poziom i piecz 60-75 minut, aż wierzch się przyrumieni i nabierze ciemniejszego koloru. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz