Szukaj na tym blogu

Drukuj

11 marca 2017

Sernik nowojorski

O przygotowaniu tego sernika myślałam od dłuższego czasu. Ostatnio przypominał mi o nim odcinek "Przyjaciół" gdzie Rachel i Chandler zajadali się właśnie tym sernikiem. Wypróbowałam i stwierdzam, że jest to absolutny hit wśród serników. Sernik nowojorski jest niezwykle kremowy, plasuje się na granicy pomiędzy zwykłym sernikiem a sernikiem na zimno. Pieczenie w kąpieli wodnej sprawia, że pozostaje biały i nie zapada się. Tradycyjnie do przygotowalnie tego sernika wykorzystuje się serek kremowy typ philadelphia, jednak zwykły twaróg dokładnie zmielony również się sprawdzi.


Składniki (na tortownicę o średnicy 20cm):

Na spód:
Na masę serową:
  • 600 g twarogu półtłustego (dwukrotnie zmielonego)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 3 jajka
  • 150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
Na wierzch:
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
Rozgrzej piekarnik do 180C. Foremkę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Dokładnie owiń bok i dno formy folią aluminiową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego tortownica powinna być dokładnie zabezpieczona, by woda nie dostała się do środka.

Ciasteczka pokrusz, możesz włożyć je do melaksera i zmielić na pył. Masło roztop i połącz z pokruszonymi ciastkami. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Tak przygotowaną masę wyłóż równomiernie na dno tortownicy i pougniataj łyżką. Ciasteczka powinny tworzyć zbitą masę na dnie tortownicy. Włóż formę do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Zmielony twaróg połącz z cukrem. Dodaj skrobię ziemniaczaną, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj. Ciągle mieszając dodawaj po jednym jajku. Na koniec wmieszaj śmietanę. Masa powinna być gładka i lejąca.

Przelej masę serową na spod z ciasteczek. Ułóż tortownicę na blaszce do pieczenia ( lub w większej foremce do pieczenia). Na dna blaszki wlej wodę. Włóż blaszkę z tortownicą do piekarnika. Piecz przez 10 minut. Następnie obniż temperaturę do 110C i piecz przez 25 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Pozostaw sernik w piekarniki do całkowitego ostudzenia. 

Śmietanę połącz z cukrem i sokiem z cytryny. Wystudzony sernik posmaruj śmietaną i wstaw do lodówki na 2-3 godziny a najlepiej na całą noc. Smacznego!




    1 komentarz: