Szukaj na tym blogu

Drukuj

12 lutego 2017

Tiramisu

Dziś jeszcze w walentynkowym klimacie, jeden z moich ulubionych deserów. Włoskie Tiramisu. Jest delikatne, kremowe a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Musi jednak postać trochę w lodówce zanim je podamy. Jedynym minusem tego przepisu jest to, że znika odwrotnie proporcjonalnie do czasu przygotowania :)



Składniki:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • 3 opakowania serka mascarpone
  • 50 ml likiery amaretto
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki kakao
  • 1 laska wanilii
Do miski wsyp kawę i łyżeczkę cukru. Zalej gorącą wodą, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, odstaw.

Żółtka ubij z pozostałym cukrem i nasionkami wanilii, na jasną i puszystą masę. Do ubitych żółtek wmieszaj delikatnie i partiami serek mascarpone.  Następnie wmieszaj ubitą pianę z białek.

Do kawy dodaj likier. Nasączaj kolejno biszkopty w kawie ( nie mocz ich zbyt długo by się nie rozpadły) ułóż 1 warstwę biszkoptów naczyniu żaroodpornym lub w foremce. Wierzch pierwszej warstwy biszkoptów posmaruj 1/2 masy. Posyp masę 1 łyżką kakao. Najlepiej użyć do tego sitka lub przesiewacza do mąki. 

Ułóż na masie drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Pokryj biszkopty pozostałą masą.

Włóż deser do lodówki na około 5h aby masa stężała. Przed podaniem posyp 1 łyżką kakao. Smacznego!


4 komentarze: