Szukaj na tym blogu

Drukuj

10 lutego 2017

Ciasto Red Velvet

Ciasto Red Velvet czyli czerwony aksamit, nie tylko pięknie wygląda ale również jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Tradycyjnie podawane jest z polewą śnieżnobiałą polewą z serka kremowego. Biała polewa nie tylko ładnie kontrastuje z czerwienią ciasta ale również doskonale pasuje do delikatnie czekoladowego ciasta. Gotowe ciasto możesz dodatkowo przyozdobić wiórkami kokosowymi. Dzięki temu będzie wyglądało jak przyprószone śniegiem. Czerwony kolor ciasta uzyskuje się za pomocą barwnika spożywczego, ale możesz także wykorzystać sok z buraków. Jeżeli nie chcesz piec tradycyjnego ciasta, możesz je przelać do formy do muffinek. Powstaną rozkoszne czerwone muffinki, które możesz udekorować masą z serka. Idealne na walentynki!



Składniki ( na 2 foremki o średnicy 23 cm):
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  •  czerwony barwnik spożywczy (ilość w zależności jak bardzo czerwone ciasto chcemy uzyskać)
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Na polewę z serka (składniki powinny mieć temperaturę pokojową)
  • 1/2 kostki masła
  • 600 g cukru pudru
  • 250 g śmietankowego serka kanapkowego 
Natłuść foremki i wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180C.

W dużej misce zmieszaj masło z cukrem na puszystą masę. Następnie wbij po kolei po jednym jajku i dodaj ekstrakt waniliowy.

Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól do osobnej miski. Wymieszaj.

Do kolejnej miski wlej maślankę. Dodaj do niej barwnik i dokładnie wymieszaj.

Wsyp 1/3 mąki do masy maślano-cukrowej i mieszaj, aż połącza się wszystkie składniki. Następnie dodaj 1/3 czerwonej maślanki i wymieszaj.

Dodawaj po kolei po porcji mąki i maślanki do momentu, aż uzyskasz kremową masę. Masa nie powinna być zbyt gęsta. 

W małej miseczce wymieszaj ocet winny z sodą oczyszczoną do momentu aż utworzą się bąbelki. Szybko dodaj mieszankę do ciasta i dokładnie wymieszaj.

Przelej ciasto do foremek i wygładź wierzch szaptułką.

Piecz ciasto w piekarniku 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygniecia na 5 minut, zanim wyjmiesz je z formy. Połóż ciasto na kratce i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotuj krem. Ubij masło w misce do uzyskania kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukier puder, nie przestając mieszać. Dodaj serek i ucieraj składniki na lekką i puszystą masę.

Rozsmaruj cienko krem szpatułką na wierzchu dolnej warstwy ciasta, przełóż drugim plackiem a następnie rozsmaruj pozostały krem na wierzchu i po boku ciasta. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz