2 lutego 2017

Bułeczki cynamonowe - Cinnabons

Styczeń za nami. Dla wielu miesiąc postanowień noworocznych i wyrzeczeń. Niektórym pewnie się udało, niektórym mniej. Głowa do góry - za rok też będzie styczeń! A tymczasem proponuję popuścić pasa i zaszaleć. Ogłaszam luty miesiącem rozpusty :) To dla mnie najbardziej depresyjny miesiąc w roku. Co prawda ma tylko 28 dni ale ciężko jest go przetrwać. Jest ciemno, zimno, szaro i ogólnie mało przyjemnie. Dlatego z pomocą przychodzą bułeczki cynamonowe, cinnabons czy też cinnamon rolls, które dla odmiany są cieplutkie, pachnące, słodkie i smaczne! 

Jak możecie zauważyć często przepisy przeliczam na szklanki. Pamiętajcie aby wszystkie składniki odmierzać tą samą szklanką, wtedy sukces murowany. Ja do odmierzania używam szklanki, do której mieści się 225 ml wody.



Składniki:

  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • opakowanie suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 i 1/4 szklanki mąki do wypieków ciast drożdżowych (typ 500) - plus do podsypania blatu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Na sos lukier:
  • 250 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżki mleka
Na nadzienie:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 2 łyżki miękkiego masła
Wsyp drożdże do szklanki z ciepłą wodą. Dodaj cukier, dokładnie wymieszaj. Odstaw na 5 minut.

Miękkie masło ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj sól, jajka, mleko i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.

Teraz dodaj mieszaninę z drożdży. Mąkę wymieszaj z gałką muszkatołową. 
Dodawaj mąkę małymi porcjami do ciasta. Nie przestawaj mieszać Miksuj całość przez około 2 minuty.

Podsyp blat sporą ilością mąki. Wyłóż ciasto na blat i zagniataj przez około 1-2 minuty. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski. Przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aż ciasto podwoi swą objętość. 

W międzyczasie przygotuj lukier - wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.

Przygotuj też nadzienie - wymieszaj w misce cukry i cynamon.

Gdy ciasto wyrośnie przełóż je na podsypany mąką blat. Podsyp mąką i rozwałkuj na prostokąt o boku 30 cm na 40 cm. Rozwałkowane ciasto posmaruj miękkim masłem. Następnie posyp mieszaniną cukru z cynamonem.

Zacznij rolować ciasto wzdłuż dłuższego boku. Ze zrolowanego ciasta wytnij 12-14 kawałków.

Foremkę do pieczenia ciast natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Wycięte bułeczki ułóż w foremce jedna koło drugiej. 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180C. Piecz bułeczki przez około 20-25 minut. Przed podaniem posmaruj bułeczki lukrem. Smacznego!









1 komentarz:

  1. Mam słabość do tych bułeczek! A Twoje wygladają wybornie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger