Szukaj na tym blogu

Drukuj

17 marca 2017

Pieczone skrzydełka w malinowym sosie balsamicznym

Nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad? A może by tak skrzydełka w malinowym sosie balsamicznym? Są słodkie, ostre i przepyszne. Dodatkowo nie są smażone a pieczone w piekarniku wiec bez obawy można schrupać dodatkową porcję. 



Składniki:
  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 2  łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól 
  • zielona część dymki, drobno posiekana
Składniki na sos malinowy sos balsamiczny:
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki konfitury malinowej
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki masła
Rozgrzej piekarnik do 200C. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową.

Ze skrzydełek usuń ostatnią część tzw. lotkę. Umieść skrzydełka w dużej misce.
Posyp mąką ziemniaczaną i dopraw solą. Całość wymieszaj tak by mąka i sól dokładnie pokryły skrzydełka. 

Rozłóż skrzydełka równomiernie na blaszce. Piecz przez 45-50 minut.

Przygotuj sos balsamiczny. Do niedużego rondelka wlej ocet, wodę, sos sojowy. Dodaj konfiturę malinową i starty imbir. Całość doprowadź do wrzenia. Gotuj na  średnim ogniu przez około 5 minut. Ciągle mieszaj sos by się nie przypalił. Gdy sos zgęstnieje zdejmij go z ognia. Dodaj 2 łyżeczki masła i wmieszaj do całkowitego roztopienia. Odstaw sos na bok.

Upieczone skrzydełka wyjmij z piekarnika. Ułóż w dużej misce. Polej sosem balsamicznym i dokładnie wymieszaj, tak by sos oblepił skrzydełka. Przed podaniem posyp posiekaną cebulką dymką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz