Nie macie pomysłu na jutrzejszy obiad? A może by tak skrzydełka w malinowym sosie balsamicznym? Są słodkie, ostre i przepyszne. Dodatkowo nie są smażone a pieczone w piekarniku wiec bez obawy można schrupać dodatkową porcję.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- zielona część dymki, drobno posiekana
Składniki na sos malinowy sos balsamiczny:
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki konfitury malinowej
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki masła
Rozgrzej piekarnik do 200C. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową.
Ze skrzydełek usuń ostatnią część tzw. lotkę. Umieść skrzydełka w dużej misce.
Posyp mąką ziemniaczaną i dopraw solą. Całość wymieszaj tak by mąka i sól dokładnie pokryły skrzydełka.
Rozłóż skrzydełka równomiernie na blaszce. Piecz przez 45-50 minut.
Przygotuj sos balsamiczny. Do niedużego rondelka wlej ocet, wodę, sos sojowy. Dodaj konfiturę malinową i starty imbir. Całość doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. Ciągle mieszaj sos by się nie przypalił. Gdy sos zgęstnieje zdejmij go z ognia. Dodaj 2 łyżeczki masła i wmieszaj do całkowitego roztopienia. Odstaw sos na bok.
Upieczone skrzydełka wyjmij z piekarnika. Ułóż w dużej misce. Polej sosem balsamicznym i dokładnie wymieszaj, tak by sos oblepił skrzydełka. Przed podaniem posyp posiekaną cebulką dymką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz