Szukaj na tym blogu

Drukuj

18 marca 2017

Domowy bulion

Bulion warzywno-mięsny może być podstawą do wielu innych zup. Po dodaniu makaronu staje się pysznym niedzielnym rosołkiem, który w poniedziałek może zamienić się w pomidorową - tak czarowała moja mam;) Najlepszy jest ten długo gotowany, esencjalny, na dużej ilości mięska i warzyw. Bardzo pomocy w przygotowaniu esencjonalnego, domowego bulionu jest wolnowar. Wystarczy wszystkie składniki do niego wrzucić,  sobotni wieczór a w niedzielny poranek mamy pyszny bulion.



Składniki:

  • 1 opakowanie porcji rosołowej
  • 500 g podudzi kurczaka bez kości i skóry
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • nieduży kawałek selera
  • 1 por, tylko biała część
  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • 5-6 ziarenek pieprzu
  • 2 litry wody
Przepis tradycyjny:

Cebulę przypiecz na suchej, rozgrzanej patelni. Warzywa obierz i przekrój na 2 lub 3 części.
Mięso umieść w garnku, zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zbierz starannie wszystkie szumowiny. Następnie dodaj warzywa,  natkę pietruszki (w całości), czosnek (w całości), opaloną cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, sól, pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 3-4 godziny. Jeżeli trzeba dopraw do smaku solą i pieprzem. Wywar przecedź i odstaw do wystygnięcia

Bulion z wolnowaru:

Cebulę przypiecz na suchej, rozgrzanej patelni. Warzywa obierz i przekrój na 2 lub 3 części. Włóż do wolnowaru wszystkie składniki (mięso, warzywa, przyprawy). Całość zalej wodą. Ustaw wolnowar na min 8 godzin w trybie low. Powstały wywar przecedź i odstaw do wystygnięcia. Jeżeli trzeba dopraw do smaku solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz