Szukaj na tym blogu

Drukuj

19 marca 2017

Frytki z batatów

Nie jestem wielkim fanem ziemniaków, dlatego nie goszczą zbyt często na moim stole. No chyba, że mówimy o młodych ziemniaczkach z masełkiem i koperkiem, albo o frytkach - frytki zjem w każdej ilości... Niedawno po raz pierwszy spróbowałam słodkich ziemniaków. Ich smak na prawdę mnie zaskoczył. W połączeniu z papryką, curry i czosnkiem są aromatyczne i przepyszne. Podobno są też zdrowsze od zwykłych ziemniaków - tak mówią. W tej sytuacji poproszę dodatkową porcję!


Składniki:
  • 4 bataty
  • 1 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
Rozgrzej piekarnik d0 200C. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. 

Bataty obierz ze skórki i pokrój na podłóżne frytki. Ułóż tak przygotowane frytki na blaszce. Skrop zimniaki oliwą.

Wszystki przyprawy wymieszaj ze sobą w nieduże misce. Pospyt ziemniaki tak przygotowaną mieszanką. Wymieszaj i rozłóż równomiernie na blaszce.

Piecz przez 20 minut, następnie wyjmij  z piekarnika, przemieszaj i piecz jeszcze przez 15 minut.
Podawaj na ciepło. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Za frytkami nie przepadam, ale takie ze słodkich ziemniaków chętnie spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym sobie zjadła takie frytki. Narobiłaś mi apetytu. :-)

    OdpowiedzUsuń