Składniki:
- 1 nieduża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 nieduże cukinie
- 1 kostka rosołu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła
- 2 serki śmietankowe (np. Haga Lactima)
- świeżo zmielony pieprz
- 150 g boczku wędzonego
- 1 pęczek szczypiorku
Do garnka wlej wodę, dodaj cebulę, czosnek, cukinię, kostkę rosołową, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodaj masło i serek. Całość dokładnie zblenduj na krem.
Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię. Wrzuć na rozgrzaną patelnię kawałki boczku. Smaż do momentu aż boczek stanie się złoty i chrupiący.
Szczypiorek umyj i posiekaj.
Podawaj zupę ze skwarkami z boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz