16 maja 2017

Krem z cukinii ze skwarkami z boczku i szczypiorkiem

Zupa krem z cukinii jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Potrzeba nie dużo składników. Idealna w dni, w których nie wiem co przygotować na szybki obiad. Serek śmietankowy sprawia, że zupa ma prawdziwie aksamitną konsystencję.



Składniki:

  • 1 nieduża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 nieduże cukinie
  • 1 kostka rosołu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 serki śmietankowe (np. Haga Lactima)
  • świeżo zmielony pieprz
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 pęczek szczypiorku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Cukinię obierz ze skórki i pokrój w kawałki o boku 1 cm.

Do garnka wlej wodę, dodaj cebulę, czosnek, cukinię, kostkę rosołową, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodaj masło i serek. Całość dokładnie zblenduj na krem.

Boczek pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię. Wrzuć na rozgrzaną patelnię kawałki boczku. Smaż do momentu aż boczek stanie się złoty i chrupiący.

Szczypiorek umyj i posiekaj.

Podawaj zupę ze skwarkami z boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger