24 maja 2017

Ratatouille z piekarnika

Ratatouille z piekarnika czyli nic innego jak pieczone, letnie warzywa. Idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie, zagryzane na zmianę z bułeczką, jak i jako dodatek do dania głównego oraz do dań z grilla. Jeżeli tak jak ja, lubicie zjeść coś dobrego a przy okazji nie napracować się i nie ubrudzić połowy naczyń w kuchni - ten przepis jest dla was.




Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • dwie gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka masła
  • sól i pieprz
 Rozgrzej piekarnik do 220C. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenie.

Bakłażana pokrój w półokręgi. Przełóż do dużej miski i posyp solą.Odstaw na 5 minut. W tym czasie dzięki soli bakłażan puści sok i wyjdzie z niego cała goryczka. 

Cukinię obierz i pokrój w półokręgi. Cebulę pokrój w ósemki. Papryki przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę.

Za pomocą ręcznika papierowego odsącz z bakłażana sok, który pojawił się na jego wierzchu. 

Wrzuć do miski pozostałe, pokrojone warzywa.  Dodaj posiekany czosnek i czosnek granulowany, zioła prowansalskie, igiełki rozmarynu, olej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Przesyp warzywa na blaszkę i rozłóż je równomiernie. Na wierzchu ułóż kawałeczki masła. 

Piecz w piekarniku przez 25 minut. Smacznego!


1 komentarz:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger