Szukaj na tym blogu

Drukuj

11 czerwca 2017

Lasagne z bakłażanem

Lasagne  w której zamiast mięsa znajduje się bakłażan. Jest bardzka prosta w przygotowaniu. Jedyny wysiłek trzeba włożyć w to by uparować bakłażany, później robi się praktycznie sama. Sos jest całkowicie bezmięsny, składa się wyłącznie z warzyw takich jak bakłażan, pomidory, czosnek. Dzięki temu lasagne jest bardzo lekka, idealna na ciepłe, letnie dni.


Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka igiełek rozmarynu
  • ojej do smażenia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 kula sera mozzarella
  • 2 plasterki sera cheddar
  • kawałek parmezanu
  • makaron płaty do lasagni
  • sol i pieprz
Bakłażany umyj. Włóż do garnka do gotowania na parze i gotuj przez 30 minut. Po tym czasie przekrój bakłażany na pół, odstaw na chwilkę do przestudzenia. Dużą łyżką wydrąż miąższ z polówek bakłażanów. Wydrążony miąższ drobno posiekaj.

Rozgrzej piekarnik do 200 C.

Na patelni rozgrzej oliwę. Czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. Podsmaża patelni przez 3-4 minuty.
Dodaj posiekany miąższ z bakłażanów, dodaj olej balsamiczny. Smaż przez około 10 minut. Posól i popieprz. Po tym czasie wlej na patelnię pomidory. Dodaj przecier pomidorowy. czosnek granulowany, paprykę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut nie niewielkim ogniu. Na koniec dodaj drobno posiekane listki bazylii. Zdejmij sos z ognia.

Wlej na do naczynia żaroodpornego 1/3 sosu. Na wierzchu ułóż płaty makaronu lasagnia. Na makaron wlej połowę pozostałego sosu. Na sosie ułóż makaron, na który wlej pozostały sos.

Na samym wierzchu ułóż plasterki sera mozzarella, kawałki sera cheddar i starty parmezan.

Całość zapiekaj przez 25-30 minut. Gdy gotowe wyjmij z piekarnika i odstaw na 10 minut. Dzięki temu lasania się zsiądzie i łatwiej będzie ją pokroić. Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz