Szukaj na tym blogu

Drukuj

19 czerwca 2017

Szaszłyki z indyka i szparagów

Sezon grillowy w pełni. Codziennie wyciągam swój grill elektryczny i z uporem maniaka próbuje ugrillować coś nowego. Grillowane potrawy kojarzą mi się z latem i luzem. Chyba dlatego, że można szybko je przygotować i najlepiej smakują z zimnym piwem ;)



Składniki:

  • 500g mięsa z podudzi indyka
  • 6-8 szparagów
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Mięso z indyka pokrój w kawałki. Z soki z cytryny,oleju, posiekanych ząbków czosnku, ziół prowansalskich, soli i pieprzu przygotuj marynatę. Mięsko umieść w marynacie, wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Im dłużej będziesz marynować mięso tym bardziej będzie aromatyczne.

Odkrój zdrewniałe końcówki szparagów. Pokrój szparagi na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w ósemki. 

Nadziewaj mięso, szparagi, cebulę na przemian na patyczki do szaszłyków.

Tak przygotowane szaszłyki grilluj przez około 10 minut z każdej strony. Jeżeli nie masz grilla elektrycznego możesz usmażyć szaszłyki na patelni albo upiec w piekarniku ( nagrzanym do 200C przez 15-20 minut). 

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionej sałatki. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz