23 grudnia 2016

Piernikowe pancakes

Pancakes  w zimowej odsłonie o smaku piernikowy. łatwe w przygotowaniu i puszyste. Pachnące cynamonem, imbirem, przełożone powidłami śliwkowymi. Idealne na świąteczne śniadanie.



Składniki (na około 8 niedużych naleśników):

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamony
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 jajko
  • 2 szklanki mleka
  • masło klarowane lub olej koksowy - do smażenia
Do dużej miski przesiej mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodaj cukier. Wbij jajko. Dodaj mleko i aromaty.  Dokładnie wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy.

Na rozgrzanej patelni roztop masło. Smaż placki kilka minut z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Podawaj z powidłami śliwkowymi lun nutellą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger