Styczeń miesiącem postanowień. Jeżeli Ty także chcesz od jutra spróbować zdrowszego trybu życia - koniecznie musisz rozpocząć dzień od pożywnego i zdrowego śniadania. Przepis na śniadaniowe jajeczna babeczki jest dla tych, którzy Twierdzą, że nie mają czasu rano by przygotować i zjeść śniadanie. Nic nie stoi na przeszkodzie, by śniadanie przygotować dzień wcześniej. Przecież śniadanie to najważniejszy posiłek dnia - wiemy o tym wszyscy. Jest jeszcze jeden powód dla którego warto wypróbować ten przepis - można do niego wykorzystać zalegające resztki w lodówce. W swoich śniadaniowych babeczkach wykorzystałam resztki wędzonej szynki, kawałek papryki, końcówkę kukurydzy, z którą nigdy nie wiadomo co zrobić. Przepis jest więc nie tylko prosty ale również bardzo ekonomiczny:) Tak przygotowane babeczki można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku przez 2-3 dni, mamy wiec z głowy śniadania przez kolejnych kilka dni! Ja już wiem co zjem jutro rano a Ty?
Składniki ( na 12 muffinek):
- 6 jajek
- nieduży kawałek szynki lub boczku
- 1 łyżeczka smalcu lub klarowanego masła
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 2 łyżki kukurydzy (opcjonalnie, tylko gdy masz akurat otwartą w lodówce)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Rozgrzej piekarnik do 220 C. Formę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami.
Szynkę lub boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej smalec. Wrzuć szynkę i smaż przez kilka minut ciągle mieszając, do momentu aż szynka lekko się zarumieni. Odstaw patelnię z palnika.
Jajka wbij do dużej miski. Dodaj sól, pieprz i czosnek. Lekko roztrzep przy pomocy widelca.
Cebulę, paprykę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj. Dodaj warzywa i szczypiorek do miski z jajkami, dokładnie wymieszaj. Dodaj podsmażoną szynkę. Dodaj kukurydzę. Całość dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do wcześniej przygotowanych papilotek. Całość piecz przez 20 minut. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz