Pulled pork czyli po naszemu szarpana wieprzowina. Wieprzowina musi być wolno pieczona tak by po upieczeniu można ją było poszarpać na drobne włókna za pomocą widelca. Tak przygotowana wieprzowina jest niesamowicie soczysta i delikatna. Swoją przygotowałam w wolnowarze ale myślę, że z piekarnika wyjdzie równie pyszna.
Składniki:
- 2 kg wieprzowej łopatki
- 2 łyżki papryki
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka chili pieprz cayenne
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 3/4 szklanki wody
Wszystkie sypkie przyprawy wymieszaj w małej misce. Tak przygotowaną mieszankę dokładnie wetrzyj w łopatkę wieprzową.
Ocet połącz z wodą, wymieszaj. Wklej płyn na dno wolnowaru, lub na dno brytfanki.
Ułóż wieprzowinę na dnie naczynia. Przykryj i gotuj przez 8 godzin w trybie "low". Po ugotowaniu wyjmij z naczynia wolnowaru i poszarp na kawałki widelcem.
Jeżeli pieczesz w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180C. Włóż do piekarnika brytfankę z mięsem przykrytą folią aluminiową lub pasującą do naczynia pokrywką. Zmniejsz temperaturę do 140C i piecz całość około 5 godzin.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz