Składniki:
- 150 g miodu
- 1/2 kostki masła
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, miód i cukier podgrzej w rondelku do całkowitego roztopienia się masła. Odstaw do ostudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon,goździki, sól i proszek do pieczenia. Wlej przestudzoną masę, wbij jajko. Dokładnie wymieszaj.
Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij z lodówki i podziel na 4 części.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. Blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawaj pierniczki. Ułóż pierniczki na blaszce, zachowując odstęp. Piecz 10 minut. Upieczone odstaw do ostudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz