18 grudnia 2016

Szwedzkie pierniczki

Uwaga uwaga! Ostatni dzwonek na upieczenie pierniczków. Jeżeli lubicie korzenne ciasteczka, wypróbujcie przepis na szwedzkie pierniczki.



Składniki:

  • 150 g miodu
  • 1/2 kostki masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, miód i cukier podgrzej w rondelku do całkowitego roztopienia się masła. Odstaw do ostudzenia.

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj przyprawę do pierników, kakao, imbir, cynamon,goździki, sól i proszek do pieczenia. Wlej przestudzoną masę, wbij jajko.  Dokładnie wymieszaj.

Wyrobione ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij z lodówki i podziel na 4 części.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 C. Blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, przy pomocy foremek wykrawaj pierniczki. Ułóż pierniczki na blaszce, zachowując odstęp. Piecz 10 minut. Upieczone odstaw do ostudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger