11 grudnia 2016

Ciasto leśny mech


Zawsze chciałam upiec to ciasto ze względu na jego piękny wygląd. Wygląda bardzo świątecznie. Okazuje się, że jest łatwe w przygotowaniu. Ma delikatny smak, szpinak jest lekko wyczuwalny. Koniecznie przełóżcie ciasto kwaśnym dżemem, który dodaje ciastu smaczku.




Składniki (na blaszkę o boku 24cm x 24 cm):

Na ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka z górką mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
Na masę:
  • 2 opakowania śmietanki 36% 
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 nieduży granat


Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180C.

Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij z wody.

Jajka ubij z cukrem na jasną, puszysta masę, ok 5 minut. Następnie ciągle ubijając wlej do masy, cienką strużką olej. Dodaj do masy przesianą mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia.
Dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj.

Wlej ciasto do blaski i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Ostrym nożem odkrój wierz ciasta - ok 1 cm. Odkrojone ciasto przełóż do miski i pokrusz palcami na drobne kawałki.  Spod ciasta wysmaruj równo dżemem porzeczkowym i włóż z powrotem do foremki.

Galaretki rozpuść w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Zimną śmietanę ubij z cukrem. Dodaj serek mascarpone i przestudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wyłóż na gotowy spód ciasta.

Wierzch posyp pokruszonym ciastem i pestkami granatu.  Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego!






6 komentarzy:

  1. piekę to ciasto dość często bo jest pyszne i bardzo dekoracyjne! uwielbiam je też z malinami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuję latem z malinami i borówkami.

      Usuń
  2. Nie raz czytałam przepisy na to ciasto. Wygląda prześlicznie! Jak piszesz też smakuje pięknie:) W innych przepisach czytałam o 1 galaretce i śmietanie. Ty proponujesz serek. Masa na pewno jest pyszna! Chyba z tym serkiem właśnie zrobię:) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, dzięki serkowi masa jest delikatniejsza.

      Usuń
  3. Trafiłam tu przez Ciacho za ciacho - dominikański kiermasz przedświąteczny, na którym było Twoje ciasto. Przepyszne! Muszę takie kiedyś upiec!
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magda

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger