Zawsze chciałam upiec to ciasto ze względu na jego piękny wygląd. Wygląda bardzo świątecznie. Okazuje się, że jest łatwe w przygotowaniu. Ma delikatny smak, szpinak jest lekko wyczuwalny. Koniecznie przełóżcie ciasto kwaśnym dżemem, który dodaje ciastu smaczku.
Składniki (na blaszkę o boku 24cm x 24 cm):
Na ciasto:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 1 szklanka z górką mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
Na masę:
- 2 opakowania śmietanki 36%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu porzeczkowego
- 1 nieduży granat
Formę natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180C.
Szpinak rozmroź i dokładnie odciśnij z wody.
Jajka ubij z cukrem na jasną, puszysta masę, ok 5 minut. Następnie ciągle ubijając wlej do masy, cienką strużką olej. Dodaj do masy przesianą mąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia.
Dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj.
Wlej ciasto do blaski i wyrównaj powierzchnię. Piecz przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Ostrym nożem odkrój wierz ciasta - ok 1 cm. Odkrojone ciasto przełóż do miski i pokrusz palcami na drobne kawałki. Spod ciasta wysmaruj równo dżemem porzeczkowym i włóż z powrotem do foremki.
Galaretki rozpuść w 1/2 szklanki przegotowanej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Zimną śmietanę ubij z cukrem. Dodaj serek mascarpone i przestudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wyłóż na gotowy spód ciasta.
Wierzch posyp pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Smacznego!
piekę to ciasto dość często bo jest pyszne i bardzo dekoracyjne! uwielbiam je też z malinami
OdpowiedzUsuńWypróbuję latem z malinami i borówkami.
UsuńNie raz czytałam przepisy na to ciasto. Wygląda prześlicznie! Jak piszesz też smakuje pięknie:) W innych przepisach czytałam o 1 galaretce i śmietanie. Ty proponujesz serek. Masa na pewno jest pyszna! Chyba z tym serkiem właśnie zrobię:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPolecam, dzięki serkowi masa jest delikatniejsza.
UsuńTrafiłam tu przez Ciacho za ciacho - dominikański kiermasz przedświąteczny, na którym było Twoje ciasto. Przepyszne! Muszę takie kiedyś upiec!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Magda
Cieszę się, że smakowało :)
Usuń