Składniki:
- 1 kg podudzi z indyka - bez skóry i kości, pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczki oleju kokosowego
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 papryczka chili, drobno posiekana (jeżeli nie lubisz ostrych dań usuń nasionka)
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sok z 2 limonki
Na dużej patelni roztop olej kokosowy. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez chwilkę na niedużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek, imbir oraz wszystkie przyprawy. Smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wlej mleczko kokosowe, pomidory i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty.
Dodaj podudzie z kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut. Przed podaniem skrop sokiem z limonki.
Jeżeli chcesz przygotować kurczaka w wolnowarze to:
Kurczaka ułóż w wolnowarze. Zalej sosem z patelni. Ustaw niski tryb na 7 godzin. Podawaj z chlebkime naan, ryżem lub warzywami. Smacznego!
Mmm wygląda cudownie <3 Takie indyjskie dania idealnie wpasowują się pod taką zimową pogodę, tak pięknie rozgrzewają <3
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie :-)
OdpowiedzUsuńPyszne danie, poszło jako pierwsze podczas domówki w Sylwestra! Wszystkiego dobrego w nowym roku!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało i zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów :)
Usuń