Szukaj na tym blogu

Drukuj

7 grudnia 2016

Kurczak po indyjsku - butter chicken

Swojego kurczaka po indyjsku - butter chicken przygotowałam w wolnowarze. Jeżeli nie masz takiego urządzenia w domu - nie ma problemu. Możesz go przygotować również używając dużej i głębokiej patelni. Danie jest bardzo aromatyczne i rozgrzewające, idealne na zimowe wieczory.



Składniki:

  • 1 kg podudzi z indyka - bez skóry i kości, pokrojone na mniejsze kawałki
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczki oleju kokosowego
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka drobno posiekanego, świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana (jeżeli nie lubisz ostrych dań usuń nasionka)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sok z 2 limonki

Na dużej patelni roztop olej kokosowy. Dodaj posiekaną cebulę, smaż przez chwilkę na niedużym ogniu. Dodaj posiekany czosnek, imbir oraz wszystkie przyprawy. Smaż przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wlej mleczko kokosowe, pomidory i sok z limonki.  Dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 2-3 minuty.

Dodaj podudzie z kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez około 45 minut. Przed podaniem skrop sokiem z limonki.

Jeżeli chcesz przygotować kurczaka w wolnowarze to:

Kurczaka ułóż w wolnowarze. Zalej sosem z patelni. Ustaw niski tryb na 7 godzin. Podawaj z chlebkime naan, ryżem lub warzywami.  Smacznego!

4 komentarze:

  1. Mmm wygląda cudownie <3 Takie indyjskie dania idealnie wpasowują się pod taką zimową pogodę, tak pięknie rozgrzewają <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie, poszło jako pierwsze podczas domówki w Sylwestra! Wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało i zachęcam do wypróbowania kolejnych przepisów :)

      Usuń