26 stycznia 2015

Mini kanapki w trzech odsłonach

Idealny pomysł na domówkę, zdrowa alternatywa dla chipsów.





Składniki:

Na kanapki z pastą z tuńczyka:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej
  • 1/2 pomidora, drobno posiekanego,
  • kilka listków bazylii, posiekanych
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól i pieprz do smaku
Tuńczyka odsącz z zalewy, dodaj jogurt, majonez, musztardę i zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj drobno posiekanego pomidora, cebulę i listki bazylii. Dopraw do maku solą i pieprzem.
Tak powstałą pastę wyłóż na 1/3 sucharków. Możesz udekorować listkami bazylii.


Na kanapki a'la sałatka caprese:
  • 1/2 kuli mozzarelli, pokrojonej w nieduże kawałki
  • pesto ( własnej roboty lub gotowe, polecam pesto z lidla jest na prawdę dobre)
  • 5-6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w cienkie plasterki
Posmaruj sucharek pesto, następnie ułóż na nim plasterek pomidora i kawałek mozzarelli.


Na kanapki a'la sałatka grecka:
  • 1/2 opakowania ulubionego kremowego serka do smarowania
  • garść oliwek, pokrojonych w plasterki
  • 1/2 zielonego ogórka, pokrojonego w plasterki
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
  • kilka pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
  • 1 szalotka, pokrojona w cienkie piórka
  • oregano suszone
Sucharki posmaruj serkiem i ułóż na wierzchu ogórek, pomidor,szalotkę, paprykę i oliwki. Oprósz wierzch suszonym oregano. Smacznego!



Niskokaloryczny styczeńNiskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger