Oto kompletne menu na "imprezę meksykańską" złożone z pięciu elementów:
I) PRZEKĄSKI: Nachos z czterema sosami
sos czosnkowy:
- 4-5 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszaj w misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
sos guacamole:
- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 1/2 papryczki chilli (drobno posiekanej) lub 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1/2 szalotki, drobno posiekanej
- sól i pieprz
Awokado obierz ze skórki, wyjmij pestkę i rozgnieć w misce widelcem. Dodaj pozostałe składniki sosu, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
sos tysiąca wysp:
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- szczypta pieprzy cayenne
- sól i pieprz
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw solą i pieprzem
sos pomidorowy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 niewielki pomidor, drobno posiekany
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- 1 łyżeczka soku pomarańczowego,
- 1 szalotka, drobno posiekana
- kilka kropel tabasco
- zielona część dymki, drobno posiekana
- sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodatkowo: 2 opakowania nachos-ów.
II SAŁATKA: Sałatka z tuńczykiem
III COŚ NA CIEPŁO: Chilli con carne na piwie
IV COŚ SŁODKIEGO: Tarta limonkowa
V ALKOHOL: Złota Tequila z pomarańczami i cynamonem.
Potrzebne jest około 8 pomarańczy i opakowanie cynamonu. Pomarańcze pokrój w ósemki, każdą cząstkę oprósz cynamonem. Tequile schłodź w lodówce lub zamrażalce. Rozlewaj tequile do kieliszków. Każdy szot należy przegryźć pomarańczą z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz