Szukaj na tym blogu

Drukuj

27 stycznia 2015

Fasolowe brownie

Podchodziłam do tego przepisu z rezerwą. Okazało się, że niepotrzebnie. Ciasto jest równie dobre jak jego tradycyjny odpowiednik ale znacznie zdrowsze. Kawałek to tylko 90 kcal. Można zajadać bez wyrzutów sumienia. Przepis pochodzi z akcji "Niskokaloryczny styczeń", dziękuję peanutbuttermonster.blogspot.com za jego zamieszczenie!



Składniki (na blaszkę o wymiarze 22,5x22,5 cm):
  • 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki
  • 2 średnie banany, z czerniejącą skórką
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 40g gorzkiej czekolady 70%
  • garść orzeszków ziemnych bez soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • sól
Ciasto nie jest słodkie, wiec jeżeli lubicie słodsze wypieki proponuję dodać więcej miodu lub kilka łyżek cukru trzcinowego.

Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Fasolę odsącz i opłukaj pod bieżącą wodą. Żółtka zblenduj z fasolą, bananami i miodem. Dodaj kakao, cynamon, ekstrakt waniliowy, sodę i dokładnie wymieszaj.Orzeszki i czekoladę drobno posiekaj i dodaj do masy
Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.

Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (lub do suchego patyczka)

Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia. Smacznego!



3 komentarze:

  1. Wygląda świetnie! Ja już od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia fasolowego ciasta, ale cały czas jakoś zapominam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Warto wypróbować. Mnie to ciasto przekonało. Zamierzam wypróbować więcej przepisów na ciasta z warzywami.

      Usuń