Składniki (na blaszkę o wymiarze 22,5x22,5 cm):
- 440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki
- 2 średnie banany, z czerniejącą skórką
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki miodu
- 40g gorzkiej czekolady 70%
- garść orzeszków ziemnych bez soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- sól
Ciasto nie jest słodkie, wiec jeżeli lubicie słodsze wypieki proponuję dodać więcej miodu lub kilka łyżek cukru trzcinowego.
Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Fasolę odsącz i opłukaj pod bieżącą wodą. Żółtka zblenduj z fasolą, bananami i miodem. Dodaj kakao, cynamon, ekstrakt waniliowy, sodę i dokładnie wymieszaj.Orzeszki i czekoladę drobno posiekaj i dodaj do masy
Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (lub do suchego patyczka)
Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia. Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Ja już od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia fasolowego ciasta, ale cały czas jakoś zapominam :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Warto wypróbować. Mnie to ciasto przekonało. Zamierzam wypróbować więcej przepisów na ciasta z warzywami.
Usuń