Dziś zapraszam na kurczaka po tajsku z masą aromatycznych i podkręcających metabolizm przypraw, takich jak imbir, chilli, kolendra. Używam kurczaków z domowej hodowli. Mięso takiego kurczaka jest bardziej twarde i suche. Dlatego najpierw przez noc moczę kurczaka w dużej misce z wodą z dodatkiem 3 łyżek soli i 3 łyżek cukru. Oczywiście przechowuję w lodówce.
Przepis zainspirowany Nigel'em Slater'em.
Składniki na kurczaka:
- 1 kurczak w całości
- sok i skórka z 1 limonki
- 50 g tartego imbiru
- 3 cebulki dymki
- 1 czerwona papryczka chilli
- 1 żółta papryczka chilli
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- 2 łyżki oleju sezamowego
- szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki (poza kurczakiem:)) drobno posiekaj. Następnie umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą pastę. Powstała pastą dokładnie wysmaruj kurczaka.
Ułóż kurczaka w wyłożonej folią do pieczenia formą. Przykryj szczelnie folią - dzięki temu kurczak nie wyschnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 90 minut (lub do miękkości). Po tym czasie sprawdź czy kurczak jest miękki - jeżeli tak, to zdejmij folę, przełącz piekarnik na opiekacz i opiekaj mięso przez około 15 min tak by nabrało koloru.
Składniki na tajską sałatkę:
- opakowanie makaronu ryżowego
- 1 nieduży ogórek, starty na tarce o grubych oczkach
- 1 duży pomidor
- 1 papryka
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 3 cebulki dymki, drobno posiekane
- garść liści bazylii, drobno posiekanych
- garść liści kolendry, drobno posiekanych
- garść niesolonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
Do dużej miski zetrzyj ogórek na grubych oczkach. Pomidor przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, cebulki dymki, bazylię, kolendrę oraz posiekane orzeszki ziemne.
Przygotuj dressing.
Składniki na dressing:
- sok z 1 limonki, lub z połowy cytryny
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
- 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane.
Wszystkie składniki dresingu dokładnie wymieszaj ze sobą.
Do miski z warzywami dodaj ugotowany i wystudzony makaron ryżowy. Całość polej przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj.
Podawaj kurczaka z sałatką tajską. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz