6 stycznia 2015

Kurczak po tajsku z tajską sałatką z makaronu ryżowego

Dziś zapraszam na kurczaka po tajsku z masą aromatycznych i podkręcających metabolizm przypraw, takich jak imbir, chilli, kolendra. Używam kurczaków z domowej hodowli. Mięso takiego kurczaka jest bardziej twarde i suche. Dlatego najpierw przez noc moczę kurczaka w dużej misce z wodą z dodatkiem 3 łyżek soli i 3 łyżek cukru. Oczywiście przechowuję w lodówce. 
Przepis zainspirowany Nigel'em Slater'em.




Składniki na kurczaka:
  • 1 kurczak w całości
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 50 g tartego imbiru
  • 3 cebulki dymki
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 żółta papryczka chilli
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • szczypta soli i pieprzu
Wszystkie składniki (poza kurczakiem:)) drobno posiekaj. Następnie umieść w blenderze i zmiksuj na jednolitą pastę. Powstała pastą dokładnie wysmaruj kurczaka.
Ułóż kurczaka w wyłożonej folią do pieczenia formą. Przykryj szczelnie folią - dzięki temu kurczak nie wyschnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C przez 90 minut (lub do miękkości). Po tym czasie sprawdź czy kurczak jest miękki - jeżeli tak, to zdejmij folę, przełącz piekarnik na opiekacz i opiekaj mięso przez około 15 min tak by nabrało koloru.

Składniki na tajską sałatkę:
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 nieduży ogórek, starty na tarce o grubych oczkach
  • 1 duży pomidor
  • 1 papryka 
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
  • garść liści bazylii, drobno posiekanych
  • garść liści kolendry, drobno posiekanych
  • garść niesolonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Do dużej miski zetrzyj ogórek na grubych oczkach. Pomidor przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Dodaj posiekaną papryczkę chilli, cebulki dymki, bazylię, kolendrę oraz posiekane orzeszki ziemne.
Przygotuj dressing.

Składniki na dressing:
  • sok z 1 limonki, lub z połowy cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane.
Wszystkie składniki dresingu dokładnie wymieszaj ze sobą.

Do miski z warzywami dodaj ugotowany i wystudzony makaron ryżowy. Całość polej przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj.

Podawaj kurczaka z sałatką tajską. Smacznego!





Niskokaloryczny styczeń

Niskokaloryczny styczeń

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger