Szukaj na tym blogu

Drukuj

13 lipca 2014

Szybkie, proste, smaczne udka z kurczaka

Spróbuj zjeść tego kurczaka, bez oblizywania palców :)



Składniki (dla 3-4 osób):
  • 4 pałki i 4 podudzia z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki ulubionego ketchupu
  • 4 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki sosu tabasco
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 250C. Części kurczaka umyj i oprósz solą i pieprzem.
 Rozgrzej olej na patelni. Podsmaż na oleju cebulę i czosnek, przez około 3 minuty ciągle mieszając. Dodaj miód, ketchup, sos Worcestershire, musztardę i sos tabasco.  Dokładnie wymieszaj. Przełóż udka kurczaka do blaszki i zalej sosem z patelni. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 30-35 minut - lub do momentu, aż kurczak stanie się złocisty.


3 komentarze:

  1. Bez oblizywania palców? Nie da się :)
    Uwielbiam na obiad.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. PYSZNOŚCI ! ZAPRASZAM NA UDKA W DOMOWEJ PRZYPRAWIE GYROS;) POZDRAWIAM:
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/06/jak-zrobic-samemu-przyprawe-kebab-gyros.html

    OdpowiedzUsuń