27 lipca 2014

Węgierskie lesco (leczo)

Potrzeba niewielu składników i nie dużo czasu aby powstało to pyszne i aromatyczne danie, idealne na letni upały.


Składniki (dla 3-4 osób):
  • 8 białych papryk
  • 4 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 200g boczku wędzonego
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 200g dobrej, ulubionej kiełbasy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
Boczek pokrój w 1 cm kostkę. Rozgrzej na ogniu duży rondel, najlepiej taki z nie przywierającym dnem. Do rondla wrzuć pokrojony boczek. Smaż około 3-4 minut, aby z boczku wytopił się tłuszcz. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę. Dodaj cebulę do boczku i smaż jeszcze około 5 minut, ciągle mieszając.  Paprykę umyj, przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i pokrój w szerz na ok 1 cm paski. Dodaj do garnka. Pomidory umyj i pokrój na ósemki, dodaj do garnka. Papryczkę chilli i czosnek drobno pokrój i dodaj do reszty. Dopraw solą i pieprzem, ostrą papryką i słodką papryką. Dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i duś całość na średnim ogniu przez około 20 minut. Warzywa wypuszczą dużo soku, więc nie ma potrzeby dolewania wody. Podawaj z pieczywem. Smacznego!

Zachęcam również do wypróbowania mojego innego przepisu na leczo.

Lepiej z eko torbami od Odszukaj.com

4 komentarze:

  1. Uwielbiam leczo ale dla mnie wersja wegetariańska hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuje pominąć boczek i kiełbasę, a całość usmażyć na niedużej ilości oleju - będzie wege :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Leczo- zawsze smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. leczo jest super, uwielbiam je!
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger