Składniki (dla 3-4 osób):
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 3 cebulki dymki
- mały pęczek świeżej kolendry
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana
- 400 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski
- 1 mały słoik czerwonej pasty curry
- 4 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
- sok z 1 limetki
- sól i pieprz
Dodatkowo: ryż do podania
Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż przez 2 minuty, 2 drobno posiekane cebulki dymki i połowę posiekanej kolendry. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodaj wieprzowinę, oprósz solą i pieprzem i smaż przez około 5 minut ciągle mieszając. Dodaj pastę curry, masło orzechowe, miód, sos sojowy i wlej mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj sok z limetki i pozostałą dymkę i kolendrę. Wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!
Uwielbiam - to moje smaki! Moze zrobie jutro :)
OdpowiedzUsuń