Szukaj na tym blogu

Drukuj

15 lipca 2014

Wieprzowina po tajsku z mleczkiem kokosowym i masłem orzechowym



Składniki (dla 3-4 osób):
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 cebulki dymki
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 400 g polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski
  • 1 mały słoik czerwonej pasty curry
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • sok z 1 limetki
  • sól i pieprz
Dodatkowo: ryż do podania

Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż przez 2 minuty, 2 drobno posiekane cebulki dymki i połowę posiekanej kolendry.  Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodaj wieprzowinę, oprósz solą i pieprzem i smaż przez około 5  minut ciągle mieszając. Dodaj pastę curry, masło orzechowe, miód, sos sojowy i wlej mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj sok z limetki i pozostałą dymkę i kolendrę. Wymieszaj. Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego!

1 komentarz: