Szukaj na tym blogu

Drukuj

3 października 2012

Łososiowe ravioli z emulsją koperkowo-cytrynową

Danie na pewno jest czasochłonne. Ale smak w 100% rekompensuję poświęcony na jej przygotowanie czas.



Składniki:

Na ciasto:

  • 500g mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Na farsz:
  • 150g świeżego fileta z łososia
  • 100g wędzonego łososia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka świeżego koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
Na emulsję:
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki siekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
Pokrojonego w drobną kostkę świeżego i wędzonego łososia wymieszaj z żółtkami, jogurtem i koperkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i zagnieć tak aby powstało zbite ciasto makaronowe. Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodaj więcej mąki. Ciasto rozwałkuj, wytnij kółka za pomocą szklanki, nałóż farsz i sklej brzegi. Pierożku wrzucaj partiami do gotującej się wody (osolonej, lub z dodatkiem kostki rosołowej). gotuj przez około 4 minuty (aż pierożki wypłyną na wierzch). Wszystkie składniki emulsji połącz ze sobą, podgrzej na patelni. Wrzuć na patelnię ugotowane pierożki, podsmaż chwilkę tak aby emulsja pokryła pierożki. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz