Szukaj na tym blogu

Drukuj

15 października 2012

Enchiladas z kurczaka




Składniki:

  • papryczka chilli - drobno posiekana (jeżeli lubisz ostre dania, posiekaj także pestki)
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 drobno posiekana, duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone i drobno posiekane
  • 1 kopiasta łyżeczka kuminu (albo przyprawy do dań meksykańskich)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszki rozdrobnionych pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1 szklanka grubo startego sera
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 duże tortille
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik  do 180C. Lekko natłuść żaroodporne naczynie. Pierś z kurczaka pokrój na kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Smaż cebulę aż stanie się szklista. Połowę cebuli odłóż do małej miski. Dorzuć na patelnie kurczaka i podsmaż go. Dodaj czosnek, kumin, chilli, oregano. Smaż chwilkę aż przyprawy wydzielą aromat. Następnie dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy. Doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 minutę. Zdejmij z ognia. Podgrzej tortille według instrukcji na opakowaniu (na suchej patelni lub w mikrofalówce).Umieść na brzegu każdej tortilli samego kurczaka, posyp serem, zwiń enchiladas. Nalej 1/2 szklanki samego sosu pomidorowego do naczynia żaroodpornego. Rozłóż enchiladas stroną ze złączeniem do dolu, tak aby były bardzo ściśnięte. Zalej je pozostałym sosem pomidorowym i posyp serem. Piecz bez przykrycia ok 15 minut, aż ser się roztopi. Po wyjęciu posyp liśćmi kolendry.Podawaj ze śmietaną. Smacznego!

1 komentarz: