Szukaj na tym blogu

Drukuj

16 października 2012

Jajka w kokilkach

Śniadanie mistrzów...



Składniki (dla 2 osób):
  • 4 jajka
  • kilka plasterków dobrej jakości kiełbasy
  • kilka plasterków chorizo
  • mała cebula - drobno posiekana
  • garść tartego sera
  • świeża dymka - drobno posiekana, tylko zielona część
  • sól i pieprz
  • szczypta suszonej ostrej papryki
  • łyżka masła
  • oliwa
Dodatkowo potrzebne będą kokilki. Idealnie w tej roli sprawdzają się świeczniki na tealighty z Ikei (4,99 za 4 szt).

Rozgrzej piekarnik do 200C. Na roztopionym maśle zeszklij cebulę. Dodaj plasterki kiełbasy i chwilkę podsmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Kokilki wysmaruj oliwą. Na dnie foremek rozłóż po łyżce kiełbasy z cebulą. Następnie do każdej wbij jajko. Posól, posyp papryką i na wierzchu ułóż tarty ser. Ustaw kokilki w naczyniu o wysokim brzegu i napełnij je gorącą wodą, tak by sięgała do połowy kokilek. Wstaw do piekarnika i piecz około 12 minut, by jajko było ścięte na miękko  Jeżeli wolisz jajko na twardo piecz dłużej. Długość pieczenia zależy od wielkości jajek. Przed podaniem posyp cebulą dymką. Serwuj z grzankami lub ulubionym pieczywem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Wow! W życiu nie wpadłabym na to by w ten sposób wykorzystać świeczniki z Ikei. Dzięki. Lecę pakować je do szafki na miseczki :)

    OdpowiedzUsuń