8 listopada 2012

Zupa dyniowa z serowymi grzankami


Składniki:
  • 1 litr wywaru warzywnego (może być z kostki) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • ok. 1 kg dyni, pokrojonej w kostkę
  • szczypta tymianku
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanej  papryczki chilli (opcjonalnie)
Na grzanki:
  • pieczywo
  • kilka plasterków sera
  • łyżeczka pokrojonej pietruszki
W dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebule. Dodaj czosnek i dynie. Smaż całość przez około 10 minut, ciągle mieszając. Wlej bulion, dodaj miód, chilli, tymianek i gotuj całość przez 30 minut na średnim ogniu. Dopraw do smaku sola i pieprzem. 
Na chlebie ułóż ser i włóż do rozgrzanego piekarnika, na kilka minut, do momentu aż ser roztopi się.
Przed podaniem zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj jogurt i posiekana pietruszkę. Smacznego!    


1 komentarz:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger