Szukaj na tym blogu

Drukuj

9 listopada 2012

Ciasto jogurtowe z jabłkami i gruszkami

Wilgotne, delikatne, aromatyczne. Idealne ciasto do popołudniowej kawy.



Składniki (na blaszkę o boku 24x24cm):

Ja zrobiłam z połowy składników i piekłam w keksówce.
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka cukru (lub mniej, wg. uznania)
  • 1 szklanka oleju
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 kopiaste łyżki dżemu brzoskwiniowego
Jabłka i gruszki obierz i pokrój na grubą kostkę, skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Wymieszaj i odstaw.
Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę z połową cukru, następnie dodaj jogurt, olej, wanilię i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj drugą połowę cukru i ubij aż masa będzie gładka i lśniąca.
Do masy z żółtkami dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Wsyp delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszaj tak, aby nie opadło. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu ułóż połowę odsączonych owoców i piecz w temperaturze 175°C ok. 45 minut.  Drugą połowę owoców usmaż na patelni z dodatkiem dżemu, do momentu aż owoce staną się miękkie a dżem całkowicie się roztopi. Tak przygotowane owoce wyłóż równomiernie na wierzch upieczonego i lekko przestudzonego ciasta. Gdy dżem stężeje ciasto jest gotowe do zjedzenia. Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Co tu dużo mówić, na pewno jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo zachęcająco! Idealne do popołudniowej kawy! Pysznie tu:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada pieknie,ale niestety juz 3 raz mi nie wyszlo. :( Za kazdym razem srodek jest niedopieczony (pomimo,ze pieke o wiele dluzej niz w podanym przepisie),a jak za trzecim razem pieklam tak dlugo,zeby srodek tez byl dobry,to niestety wierzch byl spalony. Pieklam w 3 roznych piekarnikach,za kazdym razem ten sam efekt. Jakis pomysl co moge robic zle???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Generalnie ciasto jest z gatunku tych mokrych i wilgotnych. U mnie wychodzi za każdym razem. A Może daje Pani za dużo oleju? Druga sprawa, że podany przepis jest na formę o boku 24x24cm, jeżeli piecze Pani w keksówce należny zmniejszyć proporcje o połowę bo inaczej faktycznie ciasto będzie za ciężkie i może się nie dopiec.

      Usuń