Wilgotne, delikatne, aromatyczne. Idealne ciasto do popołudniowej kawy.
Składniki (na blaszkę o boku 24x24cm):
Ja zrobiłam z połowy składników i piekłam w keksówce.
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru (lub mniej, wg. uznania)
- 1 szklanka oleju
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 kopiaste łyżki dżemu brzoskwiniowego
Jabłka i gruszki obierz i pokrój na grubą kostkę, skrop sokiem z cytryny i posyp cynamonem. Wymieszaj i odstaw.
Żółtka utrzyj na jasną, puszystą masę z połową cukru, następnie dodaj jogurt, olej, wanilię i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj drugą połowę cukru i ubij aż masa będzie gładka i lśniąca.
Do masy z żółtkami dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj łyżką. Wsyp delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszaj tak, aby nie opadło. Przelej do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu ułóż połowę odsączonych owoców i piecz w temperaturze 175°C ok. 45 minut. Drugą połowę owoców usmaż na patelni z dodatkiem dżemu, do momentu aż owoce staną się miękkie a dżem całkowicie się roztopi. Tak przygotowane owoce wyłóż równomiernie na wierzch upieczonego i lekko przestudzonego ciasta. Gdy dżem stężeje ciasto jest gotowe do zjedzenia. Smacznego!
Co tu dużo mówić, na pewno jest pyszne.
OdpowiedzUsuńwygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco! Idealne do popołudniowej kawy! Pysznie tu:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Wyglada pieknie,ale niestety juz 3 raz mi nie wyszlo. :( Za kazdym razem srodek jest niedopieczony (pomimo,ze pieke o wiele dluzej niz w podanym przepisie),a jak za trzecim razem pieklam tak dlugo,zeby srodek tez byl dobry,to niestety wierzch byl spalony. Pieklam w 3 roznych piekarnikach,za kazdym razem ten sam efekt. Jakis pomysl co moge robic zle???
OdpowiedzUsuńGeneralnie ciasto jest z gatunku tych mokrych i wilgotnych. U mnie wychodzi za każdym razem. A Może daje Pani za dużo oleju? Druga sprawa, że podany przepis jest na formę o boku 24x24cm, jeżeli piecze Pani w keksówce należny zmniejszyć proporcje o połowę bo inaczej faktycznie ciasto będzie za ciężkie i może się nie dopiec.
UsuńWłaśnie dziś robię 😍
OdpowiedzUsuń