Słodki, klejący i lekko pikantny. Przedstawiam przepis na glazurowanego kurczaka w coca-coli.
Składniki:
- 500g piersi z kurczaka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 papryczka chilli drobno posiekana
- 5 cm korzeń imbiru, obrany i drobno posiekany
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 szklanka coca-coli
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1-2 cebule dymki, drobno posiekane
- garść orzechów nerkowca (lub orzechów ziemnych)
Mięso z kurczaka umyj i pokrój na kawałki, w wielkości jednego kęsa. Kawałki kurczaka umieść w misce. Dodaj mąkę kukurydzianą i 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na 1h. Rozgrzej olej w woku (lub na dużej patelni). Dodaj kurczaka i smaż aż stanie się złocisty. Następnie dodaj chilli, czosnek i imbir. Smaz 1-2 minuty, ciągle mieszając. Całość zalej colą, dodaj pozostały sos sojowy (jasny i ciemny). Gotuj przez około 15-20 minut, do momentu aż cola zredukuje się i nabierze konsystencji syropu. Sos powinien być klejący i gęsty. Wyłącz ogień. Dodaj cebulę dymkę i orzechy. Dokładnie wymieszaj. Serwuj z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!
Jadłam tak zrobione pałki z kurczaka i też wychodzą pycha :) Tylko trzeba dłużej gotować.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł.
OdpowiedzUsuń