8 października 2012

Kurczak w coli z chilli

Słodki, klejący i lekko pikantny. Przedstawiam przepis na glazurowanego kurczaka w coca-coli.



Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana
  • 5 cm korzeń imbiru, obrany i drobno posiekany
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  •  1 szklanka coca-coli
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1-2 cebule dymki, drobno posiekane
  • garść orzechów nerkowca (lub orzechów ziemnych)


Mięso z kurczaka umyj i pokrój na kawałki, w wielkości jednego kęsa. Kawałki kurczaka umieść w misce. Dodaj mąkę kukurydzianą i 2 łyżki jasnego sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na 1h. Rozgrzej olej w woku (lub na dużej patelni). Dodaj kurczaka i smaż aż stanie się złocisty. Następnie dodaj chilli, czosnek i imbir. Smaz 1-2 minuty, ciągle mieszając. Całość zalej colą, dodaj pozostały sos sojowy (jasny i ciemny). Gotuj przez około 15-20 minut, do momentu aż cola  zredukuje się i nabierze konsystencji syropu. Sos powinien być klejący i gęsty. Wyłącz ogień. Dodaj cebulę dymkę i orzechy. Dokładnie wymieszaj. Serwuj z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jadłam tak zrobione pałki z kurczaka i też wychodzą pycha :) Tylko trzeba dłużej gotować.

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger