Szukaj na tym blogu

Drukuj

22 września 2015

Mega kanapka: kurczak, prosciutto, guacamole

Czasami po powrocie z pracy nie mam ochoty stać nad garnkami i długo przygotowywać kolacji. Mam natomiast ochotę na coś pysznego. Jeżeli tez tak macie, to zamiast wrzucać w siebie przypadkowe rzeczy z lodówki, przygotujcie mega kanapkę!



Składniki:

  • 2 nieduże bagietki
  • 4 plasterki prosciutto
  • 2 sznycle z indyka
  • kilka listków sałaty
  • sól i pieprz
Na sos guacamole:
  • 1/2 pęczku natki pietruszki (tylko listki)
  • 1 mała, czerwona papryczka chilli (bez pestek)
  • 2 cebulki dymki
  • 1 bardzo dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • sok z 1 limonki
  • sól i pieprz
Wszystkie składniki sosu guacamole pokrój na mniejsze kawałki i umieść w blenderze, zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Bagietki przekrój na pół i podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 150C. Około 8-10 minut, tak by była chrupiąca.

Sznycle wyłóż na papierze do pieczenia, oprósz z każdej strony solą i pieprze. Przykryj drugą warstwą papieru i rozbij.

Rozgrzej patelnię do grillowania, lekko ja natłuść. Grilluj indyka przez około 3-4 minuty z każdej strony. Odłóż na bok i pokrój w cienkie paski. Na tej samej patelni ugrilluj prosciutto, tak aby szynka stała się chrupiąca.

Wyjmij bagietki z piekarnika. Posmaruj spód bagietki sosem guacamole. Na sosie ułóż liści sałaty, następnie ułóż sznycle z indyka. Przykryj drugą częścią bagietki. Smacznego!







5 komentarzy: