Składniki:
Na kruszonkę:
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g miękkiego masła
Na ciasto:
- 3/4 szklanki mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 500 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g borówek amerykańskich
Do miski wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło. Całość zagnieć. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce.
Ciasto:
Do rondelka wlej mleko. Lekko podgrzej. Dodaj drożdże, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Przelej mleko z drożdżami do dużej miski. Dodaj mąkę, miękkie masło, jajko, żółtko i sól. Całość zagniataj. Jeżeli ciasto będzie zbyt mocno się kleić dodaj 2 łyżki mąki pszennej i zagnieć. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
W międzyczasie natłuść masłem formę o boku 25cm na 25cm. Rozgrzej piekarnik do 150 C.
Ciasto wyłóż w natłuszczonej formie. Na wierzchu ułóż borówki amerykańskie oraz kawałki kruszonki.
Piecz w temperaturze 150C przez 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180C i piecz przez kolejne 20 minut.
Podawaj po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
Bardzo fajny przepis :))))
OdpowiedzUsuń