Szukaj na tym blogu

Drukuj

19 września 2015

Ciasto drożdżowe z borówkami i kruszonką

To moje pierwsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Trochę mnie przerażały ciasta drożdżowe, wydawało mi się, że są trudne w wykonaniu. A jednak muszę powiedzieć, że ciasto się udało! Jeżeli mnie się udało to wam również wyjdzie.



Składniki:

Na kruszonkę:

  • 70 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g miękkiego masła
Na ciasto:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g borówek amerykańskich

Kruszonka:

Do miski wsyp mąkę do miski, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło. Całość zagnieć. Zagniecione ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce.

Ciasto:

Do rondelka wlej mleko. Lekko podgrzej. Dodaj drożdże, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.

Przelej mleko z drożdżami do dużej miski. Dodaj mąkę, miękkie masło, jajko, żółtko i sól. Całość zagniataj. Jeżeli ciasto będzie zbyt mocno się kleić dodaj 2 łyżki mąki pszennej i zagnieć. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.

W międzyczasie natłuść masłem formę o boku 25cm na 25cm. Rozgrzej piekarnik do 150 C.

Ciasto wyłóż w natłuszczonej formie. Na wierzchu ułóż borówki amerykańskie oraz kawałki kruszonki.

Piecz w temperaturze 150C przez 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 180C i piecz przez kolejne 20 minut.

Podawaj po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!



1 komentarz: