2 sierpnia 2015

Klopsiki z pieczonymi pomidorami na cukiniowym spaghetti

Zawsze kiedy chce napisać nowy post, ktoś korzysta z mojego komputera. Musze wtedy długo czekać, aż komputer się zwolni i niestety mój zapał maleje. Mam nowy sposób na oderwanie najbliższych od komputera - trzeba przygotować pyszny posiłek, jak te klopsiki z pieczonymi pomidorkami. Zapach pieczonych pomidorów i smażonych klopsików każdego zwabi do kuchni. 



Składniki:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 2 cukinie
  • kilka liści świeżej bazylii
  • kilka gałązek tymianku (można użyć suszonego)
  • kilka gałązek oregano (można użyć suszonego)
  • nieduży kawałek sera cheddar
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200C. Pomidorki ułóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, dopraw dolą i pieprzem. Dodaj 2 ząbki czosnku w całości. Piecz w piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową.

Do mięsa mielonego dodaj posiekaną bazylię, listki oregano i tymianku oraz posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i uformuj klopsiki wielkości pomidorków koktajlowych. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Smaż klopsiki przez około 10 minut, przewracając by wysmażyły się z każdej strony. Klopsiki przełóż do blaszki z pomidorami.

Cukinie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w cienkie paseczki. Czosnek, który piekł się z pomidorkami drobno posiekaj. Wrzuć go na patelnię na której smażyły się klopsiki. Dodaj cukinię i smaż przez około 4 minuty. Wrzuć na patelnię klopsiki i pomidorki, razem z sokiem, który wypuściły podczas pieczenie. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem jeżeli trzeba. Na  wierzch dania zeskrob obieraczką kilka cienkich plasterków sera. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger