Zawsze kiedy chce napisać nowy post, ktoś korzysta z mojego komputera. Musze wtedy długo czekać, aż komputer się zwolni i niestety mój zapał maleje. Mam nowy sposób na oderwanie najbliższych od komputera - trzeba przygotować pyszny posiłek, jak te klopsiki z pieczonymi pomidorkami. Zapach pieczonych pomidorów i smażonych klopsików każdego zwabi do kuchni.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 4 ząbki czosnku
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 cukinie
- kilka liści świeżej bazylii
- kilka gałązek tymianku (można użyć suszonego)
- kilka gałązek oregano (można użyć suszonego)
- nieduży kawałek sera cheddar
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200C. Pomidorki ułóż na blaszce do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, dopraw dolą i pieprzem. Dodaj 2 ząbki czosnku w całości. Piecz w piekarniku przez 15 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową.
Do mięsa mielonego dodaj posiekaną bazylię, listki oregano i tymianku oraz posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i uformuj klopsiki wielkości pomidorków koktajlowych. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Smaż klopsiki przez około 10 minut, przewracając by wysmażyły się z każdej strony. Klopsiki przełóż do blaszki z pomidorami.
Cukinie umyj i za pomocą obieraczki do warzyw pokrój w cienkie paseczki. Czosnek, który piekł się z pomidorkami drobno posiekaj. Wrzuć go na patelnię na której smażyły się klopsiki. Dodaj cukinię i smaż przez około 4 minuty. Wrzuć na patelnię klopsiki i pomidorki, razem z sokiem, który wypuściły podczas pieczenie. Całość wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem jeżeli trzeba. Na wierzch dania zeskrob obieraczką kilka cienkich plasterków sera. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz