12 sierpnia 2015

Sałatka cesarska

Sałatka cesarska, czyli nieco zmieniona sałatka Cezar. Jest grillowany kurczak, jest pieczywo, ale dodatki trochę mniej oczywiste. Sami zobaczcie.



Składniki:
  • pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (lub mniej, według upodobań)
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • sól i pieprz (według uznania)
  • 1/2 opakowania mieszanki salat
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryki
  • garść kiełków
  • 1 nieduża bagietka
  • 1 dymka tylko zielona cześć
  • oliwa
  • kawałek sera cheddar
Na dressing:
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • kilka listków bazylii
Wszystkie składniki dressingu włóż do blendera i zmiksuj na gładki sos.

Na dużym kawałku papieru do pieczenia umieść ostrą paprykę, oregano, sól i pieprz. Obtocz w mieszance przypraw pierś z kurczaka. Przykryj mięso kawałkiem papieru i dokładnie rozbij tłuczkiem. 

Natłuść patelnię grillową 1 łyżką oliwy i rozgrzej. Smaż kurczaka z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Odstaw na bok. Po wystygnięciu pokrój pierś w nieduże paski. 
Bagietkę pokrój w kromki i ugriluj na tej samej patelni, na złoto.

Na talerzu ułóż liście sałat. Dodaj pokrojonego pomidora i paprykę. Ułóż kawałki kurczaka oraz posiekaną dymkę i kiełki. Całość skrop dressingiem. Na wierzchu ułóż kilka wiórków sera cheddar, możesz je zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw. Podawaj z bagietką. Smacznego!


Inspiracja: Jamie Oliver " 15 minut w kuchni"



1 komentarz:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger