17 sierpnia 2015

Kebab z kurczaka, prosto z ogniska

Lato dobiega końca, niestety. Ale jeszcze będzie czas na zrobienie ostatniego, pożegnalnego grilla. Przepis na tego Kebaba z kurczaka wypróbowałam w ten weekend. Jeżeli chcecie zaskoczyć znajomych oryginalnym podejściem do grillowania - przygotujcie dla nich Kebaba z kurczaka, prosto z ogniska!



Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Udka z kurczaka umyj. Następnie usuń z udek skórę, kości i chrząstki tak by zostało same mięso. Możesz także użyć takich, które już mają usunięte kości oraz skórę.
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w dużej misce. Dodaj mięso i dokładnie wymieszaj. Mięso powinno się marynować przez noc w lodówce.

Mięso nadziej na szpikulce do grillowania. Następnie całość zawiń ściśle folią i odstaw do lodówki na około 1 godzinę. Grilluj nad ogniem, przez około 35 - 45 minut ciągle obracając, tak aby z każdej strony mięso było dobrze wypieczone. Podawaj z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger