Delikatny, kremowy sernik na wilgotnym, mocno czekoladowym brownie. Z dodatkiem orzechów laskowych i konfitury wiśniowej. Idealny nie tylko na walentynki.
Składniki:
Na spód brownie:
- 175 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 2 jaja
- 125 g ciemnego cukru trzcinowego
- 25 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g orzechów laskowych
Rozgrzej piekarnik do 180C. Natłuść tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Odstaw do ostygnięcia. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj delikatnie roztopioną czekoladę. Następnie przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia i dodaj orzechy, a następnie wymieszaj składniki. Przełóż masę do formy i wyrównaj. Piecz przez około 25 minut.
Na masę serową:
- 500 g serka twarogowego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki budyniu waniliowego
- kilka łyżek konfitury wiśniowej
Ser , cukier , jajka, wanilię oraz proszek budyniowy ubij na gładką masę. Wylej całość na podpieczony spód brownie, na wierzchu zrób fantazyjne mazy z konfitury wiśniowej. Piecz przez 45-55 minut lub do momentu aż środek sernika prawie się zetnie. Po upieczeniu objedź brzegi ciasta nożem dookoła, żeby odstało od boków formy. Przed wyjęciem z formy ostudź całkowicie. Najlepiej włóż ciasto przed podaniem na noc do lodówki.
Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, musiał smakować bosko :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Aż mam ochotę na kawałek!
OdpowiedzUsuń