13 lutego 2014

Waniliowy sernik na spodzie brownie z dodatkiem konfitury wiśniewej

Delikatny, kremowy sernik na wilgotnym, mocno czekoladowym brownie. Z dodatkiem orzechów laskowych i konfitury wiśniowej. Idealny nie tylko na walentynki.




Składniki:


Na spód brownie:
  • 175 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 2 jaja
  • 125 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 25 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g orzechów laskowych
Rozgrzej piekarnik do 180C. Natłuść tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i masło. Odstaw do ostygnięcia. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Wmieszaj delikatnie roztopioną czekoladę. Następnie przesiej do niej mąkę, proszek do pieczenia i dodaj orzechy, a następnie wymieszaj składniki. Przełóż masę do formy i wyrównaj. Piecz przez około 25 minut. 

Na masę serową:
  • 500 g serka twarogowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej
Ser , cukier , jajka, wanilię oraz proszek budyniowy ubij na gładką masę. Wylej całość na podpieczony spód brownie, na wierzchu zrób fantazyjne mazy z konfitury wiśniowej. Piecz przez 45-55 minut lub do momentu  aż środek sernika prawie się zetnie. Po upieczeniu objedź brzegi ciasta nożem dookoła, żeby odstało od boków formy. Przed wyjęciem z formy ostudź całkowicie. Najlepiej włóż ciasto przed podaniem na noc do lodówki. 



Serniki dla Miksera - edycja 1.14

3 komentarze:

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger