Szukaj na tym blogu

Drukuj

5 lutego 2014

Cytrynowy sernik na zimno

Zamówienie na cytrynowy sernik na zimno złożył mój mąż. Miał być mocno cytrynowy - i taki właśnie jest. Bardziej cytrynowy chyba nie może być.




Składniki:

Na spod:

  • kilkanaście okrągłych biszkoptów, do wyłożenia na dnie tortownicy
Na masę serowo-cytrynową:
  • 500g ulubionego sera twarogowego (z kubełka)
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
Na wierzch:
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z 2 cytryn
  • 50 ml limoncello
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • kopiasta łyżka masła
  • galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
  • 1 galaretka cytrynowa
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż równomiernie biszkopty.

Śmietankę ubij na sztywno. W połowie ubijania dodaj cukier puder. Nadal mieszając, dodawaj po łyżeczce serka twarogowego. Następnie dodaj skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Podziel masę na dwie części. 1,5 łyżki żelatyny rozpuść w gorącej wodzie. Dodaj żelatynę do połowy masy serowej i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do tortownicy i wstaw do lodówki.

Galaretkę rozpuść w 300ml przegotowanej wody i odstaw do wystudzenia. 

Gdy pierwsza warstwa sernika stężeje wylej na nią tężejącą galaretkę.

Gdy garaletka całkowicie stężeje przygotuj drugą porcję masy serowej. Rozpuść pozostałą żelatynę w gorącej wodzie i dodaj do masy, całość dokładnie wymieszaj. Przelej masę na galaretkę, wstaw do lodówki. Gdy masa stężeje przygotuj ostatnią warstwę.

Na rozgrzanej patelni wymieszaj mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Powoli dolej sok z cytryny i limoncello. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu. Gdy budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać zdejmij go z ognia. Dodaj masło i mieszaj tak długo aż całkowicie się roztopi. Następnie dodaj żółtko i 1 całe jajko. Dokładnie wymieszaj. Przenieś znów na ogień i ciągle mieszając doprowadź do zagotowania. Następnie wsyp garaletkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Gęsty budyń przelej na masę serową. Wierzch szybko twardnieje wiec musisz to zrobić bardzo sprawnie. Smacznego!



Serniki dla Miksera - edycja 1.14


9 komentarzy:

  1. Serniki na zimno to moja miłość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto, wygląda na mocno cytrynowe.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie czegoś takiego szukałam :D Jest piękny i pierwszą moją myślą jak go zobaczyłam było Słońce, piękne i gorące i laaato :)
    Dziękuję za tą myśl :)
    Pozdrawiam :)

    a ciacho zrobię niebawem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie , właśnie popijam kawę i takie ciacho idealnie by pasowało do niej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. co to jest ta skrobia?czyzby maka ziemniaczana?

    OdpowiedzUsuń