Dawno, dawno temu, własne takie danie przygotował dla mnie mój mąż w ramach kolacji walentynkowej. Danie bardzo mi zasmakowało i poprosiłam aby na kolejne Walentynki znowu je przygotował. Tak też się stało. Od tamtej pory jest to nasza walentynkowa tradycja. Dziękuję autorowi przepisu za smaczne walentynki.
Składniki (dla 2 osób):
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 100 g pokrojonego w kostkę boczku
- 1 serek pleśniowy (np.: Lazur)
- 200 g śmietany 18%
- 300 g makaronu penne
- posiekana natka pietruszki
- olej rzepakowy
- pieprz
Pierś z kurczaka umyj i pokrój w cienkie paseczki.
Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek. Smaż aż całkowicie wytopi się tłuszcz z boczku i stanie się złoty i chrupiący. Przełóż wysmażony boczek do dużego garnka.
Na tej samej patelni, na tłuszczu wytopionym z boczku zeszklij cebulę. Dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż do momentu aż cebula stanie się miękka. Następnie przełóż cebulę i czosnek do garnka z boczkiem.
Wlej na patelnie (ta samą na której smażony był boczek i cebula) odrobinę oleju. Rozgrzej i przełóż na patelnię kurczaka. Usmażonego kurczaka przełóż do garnka z boczkiem i cebulą.
Postaw garnek na małym ogniu. Wlej do niego śmietanę oraz rozdrobniony ser pleśniowy. Trzymaj na ogniu do momentu aż ser się roztopi, połączy ze śmietaną i powstanie sos. Całość dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, dopraw pieprzem do smaku oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
Makaron ugoruj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj makaron z sosem. Smacznego!
Uwielbiam makaronowe wariacje! Sos pleśniowy brzmi fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńTen sos brzmi bardzo ciekawie!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie makarony ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńlubię makarony!
OdpowiedzUsuńPyszne i proste danie obiadowe.. takie właśnie uwielbiam!
OdpowiedzUsuń