16 lutego 2014

Penne z kurczakiem w sosie pleśniowym

Dawno, dawno temu, własne takie danie przygotował dla mnie mój mąż w ramach kolacji walentynkowej. Danie bardzo mi zasmakowało i poprosiłam aby na kolejne Walentynki znowu je przygotował. Tak też się stało. Od tamtej pory jest to nasza walentynkowa tradycja. Dziękuję autorowi przepisu za smaczne walentynki.



Składniki (dla 2 osób):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 1 serek pleśniowy (np.: Lazur)
  • 200 g śmietany 18%
  • 300 g makaronu penne
  • posiekana natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • pieprz
Pierś z kurczaka umyj  i pokrój w cienkie paseczki. 

Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią boczek. Smaż aż całkowicie wytopi się tłuszcz z boczku i stanie się złoty i chrupiący.  Przełóż wysmażony boczek do dużego garnka.

Na tej samej patelni, na tłuszczu wytopionym z boczku zeszklij cebulę. Dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż do momentu aż cebula stanie się miękka. Następnie przełóż cebulę i czosnek do garnka z boczkiem.

Wlej na patelnie (ta samą na której smażony był boczek i cebula) odrobinę oleju. Rozgrzej i przełóż na patelnię kurczaka. Usmażonego kurczaka przełóż do garnka z boczkiem i cebulą.

Postaw garnek na małym ogniu. Wlej do niego śmietanę oraz rozdrobniony ser pleśniowy. Trzymaj na ogniu do momentu aż ser się roztopi, połączy ze śmietaną i powstanie sos. Całość dokładnie wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia, dopraw pieprzem do smaku oraz dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.

Makaron ugoruj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj makaron z sosem. Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Uwielbiam makaronowe wariacje! Sos pleśniowy brzmi fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sos brzmi bardzo ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie makarony ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i proste danie obiadowe.. takie właśnie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger