Szukaj na tym blogu

Drukuj

21 lipca 2013

Quesadillas z serem i wołowiną z dodatkiem pomidorowej salsy

Dziś w kulinarną podróż zapraszam do aromatycznego i gorącego Meksyku.

Najbardziej charakterystycznymi składnikami kuchni meksykańskiej są: kukurydza, fasola, chili i pomidory. Duży wpływ na rozwój kuchni meksykańskiej mieli Hiszpanie. Wprowadzili oni do indiańskiej kuchni, która bazowała głównie na egzotycznych owocach, słodkich ziemniakach, orzechach, rybach, dyni oraz czekoladzie, składniki takie jak ryż, wołowina, kurczaki i wino. Dziś znajdziemy je w potrawach całego kraju. W kuchni meksykańskiej zachowało się wiele dań Azteków, Zapoteków i Majów.

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/kuchnioteka/artykuly/kuchnia-meksykanska_173.html#ixzz2ZhWpzhb5




Składniki:

  • 500g mielonej wołowiny (użyłam pręgi)
  • 1 średnia, drobno posiekana zielona papryka
  • 1 drobno posiekana papryczka chilli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 pęczek posiekanej pietruszki
  • 4 tortille
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 g startego sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku
Rozgrzej łyżkę oliwy na dużej patelni. Dodaj mięso i smaż przez ok. 10 minut aż się przyrumieni. Dodaj posiekaną paprykę, chilli, czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż ciągle mieszając aż papryka zmięknie. Następnie zdejmij z ognie i dodaj pietruszkę, dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz że to konieczne to dopraw solą i pieprzem. 
Pozostałą oliwą posmaruj tortille. Na połowie tortilli ułóż farsz i ser, następnie przykryj drugą połową. Przełóż na rozgrzaną patelnię (możesz użyć patelni do grillowania) stroną posmarowaną oliwą. Smaż tortille partiami aż lekko się przyrumienią. Każdą tortille przekrój na pół, tak aby powstały ćwiartki. Podawaj z salsą pomidorową i sosem czosnkowym.

Składniki na salsę pomidorową:
  • 500 g pomidorów, posiekanych w drobną kosteczkę
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • kilka posiekanych listków bazylii
  • sól i pieprz
Wymieszaj wszystkie składniki salsy w dużej misce. Schłódź w lodówce przed podaniem. Jeżeli pomidory nie mają wyraźnego smaku, możesz dodać 1 łyżeczkę cukru. Smacznego!


Zapraszam również do wypróbowania pozostałych przepisów kuchni meksykańskiej z mojego bloga.




1 komentarz:

  1. Uwielbiam quesadillas! Meksykańsko! :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń