A już niebawem zapraszam na nowy cykl wpisów - kulinarne podróże z babeczką...
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka - można także użyć resztek kurczaka, który pozostały z obiadu
- 1 ogórek, obrany i pokrojony na ćwiartki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w 2-3 cm paski
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 1 cebula dymka, drobno posiekana tylko zielona część
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Pierś z kurczaka przekrój na pół wzdłuż, tak aby powstały 4 cienkie filety. Filety lekko rozbij. Oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą. Patelnię do grillowania lekko natłuść oliwą i rozgrzej. Na rozgrzanej patelni grilluj piersi z kurczaka, po 4-5 minut z każdej strony. Odstaw ugrillowane piersi do wystygnięcia. Następnie pokrój je w paski. W niewielkiej misce lub w słoiku z nakrętką dokładnie wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Do dużej miski wrzuć sałatę, ogórek, cebulę, dymkę, paprykę i kurczaka. Całość wymieszaj i skrop dresingiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz