14 lipca 2013

Sałatka z grillowanego kurczaka z ogórkiem, papryką i dressingiem miodowo-musztardowym

Po dłuższej nieobecności, spowodowanej różnymi czynnikami, przepis na szybką i pyszną sałatkę.
A już niebawem zapraszam na nowy cykl wpisów - kulinarne podróże z babeczką...


Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka - można także użyć resztek kurczaka, który pozostały z obiadu
  • 1 ogórek, obrany i pokrojony na ćwiartki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w 2-3 cm paski
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana tylko zielona część
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oliwy
Na dressing
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
Pierś z kurczaka przekrój na pół wzdłuż, tak aby powstały 4 cienkie filety. Filety lekko rozbij. Oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i papryką ostrą. Patelnię do grillowania lekko natłuść oliwą i rozgrzej. Na rozgrzanej patelni grilluj piersi z kurczaka, po 4-5 minut z każdej strony. Odstaw ugrillowane piersi do wystygnięcia. Następnie pokrój je w paski. W niewielkiej misce lub w słoiku z nakrętką dokładnie wymieszaj wszystkie składniki dressingu. Do dużej miski wrzuć sałatę, ogórek, cebulę, dymkę, paprykę i kurczaka. Całość wymieszaj i skrop dresingiem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger