Szukaj na tym blogu

Drukuj

17 lipca 2013

Grillowany kurczak po marokańsku

Zapraszam na nową serię wpisów, z cyklu Kulinarne podróże z babeczką.

Na początek chciałabym was zaprosić do aromatycznego Maroka.



Kuchnia marokańska to wypadkowa wielu zewnętrznych wpływów. Pojawiają się w niej smaki i składniki charakterystyczne dla kuchni wszystkich krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Znajdziemy w niej więc: oliwki, oliwę, cytrusy, świeże warzywa. Pełna jest aromatycznych przypraw takich jak cynamon, suszony imbir, czosnek, kolendra, oregano, szafran, kmin, kardamon. Odnajdziemy w niej orzechy i warzywa charakterystyczne dla wszystkich kuchni śródziemnomorskich takie jak bakłażany, cukinie czy pomidory, papryka. Dania główne bazują zazwyczaj na mięsie drobiowym, wołowinie lub jagnięcinie, a także rybach z dodatkiem kaszy kuskus*

Składniki:
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 papryczka chilli, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki, drobno posiekana
  • 1 duża cukinia
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego (z kostki)
  • sól i pieprz
Utłucz w moździerzu słodką paprykę, pokrojony czosnek i chilli, przecier pomidorowy, kumin i 2 łyżki oliwy z oliwek. Mieszaj tak długo aż powstanie pasta. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój kurczaka w paski. Połową pasty wysmaruj kawałki kurczaka i odłóż na 30 minut (albo na całą noc). Drugą połowę pasty zachowaj do sosu. 
Rozgrzej patelnię do grillowania i ugrilluj na niej kawałki kurczaka. Odłóż na bok. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej pokrojoną w cienkie ćwiartki cukinię z dodatkiem reszty pasty. Dopraw solą i pieprzem Smaż przez około 5 minut. Następnie dodaj cebulę, pokrojone w ćwiartki pomidory i kurczaka. Dodaj bulion drobiowy. Smaż całość przez około 10 minut. Przed podaniem oprósz natką pietruszki. Serwuj z kaszą kuskus, pieczywem lub solo. Smacznego!



Zapraszam również do wypróbowania pozostałych przepisów kuchni marokańskiej z mojego bloga:

*tekst na podstawie kuchniaplus.pl



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz