26 sierpnia 2013

Korzenne crumble ze śliwkami i migdałami

Po dłuższej przerwie spowodowanej dłuuugim urlopem, wracam z głową pełną pomysłów.
Na początek korzenne, śliwkowe crumble. Soczyste i chrupiące z delikatną nutą cynamonu. Idealne do popołudniowej kawy i na podwieczorek.




Składniki:

  • 700-800g śliwek węgierek
  • 50g brązowego cukru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na posypkę:

  • 250g mąki
  • 170g masła
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy ciasteczek korzennych
  • 50g migdałów w płatkach
  • 1 garść całych migdałów (bez skórki)
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Ułóż na dnie żaroodpornego naczynia. Wymieszaj ze sobą cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy i mąkę. Tak powstałą mieszanką posyp śliwki. Następnie skrop je sokiem z pomarańczy i ekstraktem waniliowym.

Zagnieć razem mąkę z masłem, przyprawą do ciasteczek korzennych i cukrem. Na koniec dodaj płatki migdałowe i migdały. Powstałe ciasto pokrusz na śliwki, tak aby powstały mniejsze i większe grudki. Wstaw naczynie do piekarnika, piecz przez około 30-40 minut w 180C. Najlepiej smakuje na gorąco z zimnymi waniliowymi lodami. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze i gotuje , Blogger