Szukaj na tym blogu

Drukuj

6 czerwca 2013

Podwójny cheeseburger

Przepis na pysznego ćwierćfunciaka z serem, zwanego inaczej Mc Royalem.



Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 średnia czerwona cebula, połowa drobno posiekana, połowa pokrojona w cienkie krążki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4-6 plasterki żółtego sera
  • 1 duży pomidor, pokrojony w plasterki
  • 4 liście sałaty
  • 2-4 bułki, w zależności ile burgerów chcesz zrobić, możesz użyć dwóch dużych bułek lub 4 średnich
  • 1 łyżeczka siekanej świeżej bazylii
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana, ale bez pestek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
Na sos do hamburgerów:
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka keczupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka drobno posiekanych ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • sól i pieprz
Wymieszaj składniki sosu w misce, dopraw do smaku solą i pieprzem.

W dużej misce wymieszaj mięso, sos Worcestershire, 1/2 siekanej cebuli, musztardę, bazylię, chilli, czosnek,  pieprz i sól. Z mięsa ufromuj kotleciki. Najlepiej żeby były duże ale cienkie. Rozgrzej patelnię na grillowania. Grilluj mięso przez 3-4 minuty z każdej strony, pod koniec grillowania połóż na burgerze plasterek sera. Na tej samej patelni lekko podgrilluj przekrojone na pół bułki. Nałóż na bułkę kotlet, na niego wylej łyżkę sosu, ułóż plasterki pomidora i cebuli, połóż następny kotlet, doda sosu i połóż sałatę. Przykryj bułką. Smacznego!


Inspiracja: BBC GoodFood



1 komentarz: