15 czerwca 2013

Wietnamska zupa pho na żeberkach z krewetkami

Oryginalna zupa pho gotowana jest na wywarze z wołowych kości. Zawiera cienkie plasterki surowej wołowiny, która zalewana jest wrzącym bulionem i w ten sposób szybko gotuje się. Według Antonego Bourdain'a  zupa pho jest dobra na wszystko: na kaca, na kaszel, na chandrę, na każdą okazję. Postanowiłam sprawdzić to śmiałe twierdzenie. Musze przyznać rację Antonemu, zupa pho rock's. Ma ciekawy aromat i na pewno nie można przestać na jednej chochelce. Prezentowany przeze mnie przepis jest moją wariacją na temat tej wietnamskiej zupy, ponieważ do wywaru użyłam żeberek. Na pewno jeszcze nie jeden raz wypróbuję tę zupę, może następnym razem zrobię ją według oryginalnej receptury zachęcam do wypróbowania.




Składniki:
  • 600 g  żeberek wieprzowych
  • 2 cebule
  • kawałek korzenia imbiru - ok 5 cm
  • 2 litry wody
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1-2 kostki cukru
  • opakowanie makaronu ryżowego
  • spora natka kolendry, mięty i bazylii
  • 1-2 cebulki dymki
  • 1 limetka, pokrojona na ósemki
  • 1 papryczka chili pokrojona w krążki
  • 2 goździki
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 5 cm kory cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 6 ząbków czosnku
  • 200 g gotowanych krewetek
Rozgrzej piekarnik do 200C. Cebulę i imbir przekrój na pół. Ułóż na blaszce do pieczenie i piecz w piekarniku ok 15 minut, aż cebula i lekko zbrązowieją. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody. Dodaj żeberka, cebulę i imbir, ząbki czosnku, korę cynamonu, sól, cukier, pieprz i sos rybny. Nasiona kolendry, anyż, goździki i kardamon podsmaż na suchej ale rozgrzanej patelni, tak aby przyprawy wydzieliły aromat. Następnie lekko utłucz je w moździerzu, zawiń je w gazę i dodaj do zupy. Ja swoje przyprawy zamknęłam w małym zaparzaczu do herbaty o tak wrzuciłam do bulionu. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 2h. Jeżeli powstaną szumy na powierzchni wywaru to usuń je. Gdy mięso będzie już miękkie wyjmij je z wywaru, oddziel od kości i pokrój na kawałki. Wyłów z wywaru warzywa i przyprawy. Pokrój cebulkę dymkę, bazylię, kolendrę, miętę i papryczkę chilli. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zagotuj rosół. Na dnie miseczek ułóż makaron, mięso i krewetki. Zalej całość wrzącym rosołem. Dodaj garść mięty, bazylii, kolendry i cebulki dymki. Dodaj papryczkę chili - wedle uznania i skrop sokiem z limetki. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DRUKUJ PRZEPIS

Copyright © 2016 Babeczka piecze , Blogger