Jakoś nigdy nie potrafiłam przekonać się do tart cytrynowej. Chyba dlatego że smak cytrynowy nie należy do moich ulubionych. Zmieniłam zdanie gdy spróbowałam tarty cytrynowej w restauracji. Kruchy spód, kwaśne nadzienie równoważone słodką bezą. Musiałam wypróbować i sama stworzyć ten przepyszny deser.
Składniki na kruchy spód:
- 175 g mąki
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko - białko zachowaj do bezy
- 1 łyżka zimnej wody
- ziarenka z 1 laski wanilii
Z podanych składników zagnieć ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schłódź w lodowce przez około 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm i wyłóż nim formę do tart. Nakłuj ciasto widelcem. Możesz na ciasto położyć papier do pieczenie i wysypać fasolę, ten zabieg sprawi, że ciasto nie będzie się odkształcać podczas pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 20 minut. Po tym czasie zdejmij papier z fasolą i piecz jeszcze przez 15-20 minut. Ciasto powinno być rumiane. Upieczone ciasto wystudź.
Składniki na nadzienie cytrynowe:
- 2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej (możesz także użyć mąki ziemniaczanej)
- 100 g cukru pudru
- skórka otarta z 2 cytryn
- 125 ml soku z cytryny ( około 3-4 cytryny)
- sok z 1 pomarańczy - połączony z wodą, tak aby razem było 150 ml
- 85 g masła
- 3 żółtka - białka zostaw do bezy
- 1 całe jajko
- 50 ml limoncello - likieru cytrynowego, możesz pominąć ten składnik, ale wtedy do soku z pomarańczy dolej więcej wody tak aby było 200 ml płynu
Na patelni wymieszaj mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Powoli dolej sok z cytryny, sok pomarańczowy i limoncello. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu. Gdy budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać zdejmij go z ognia. Dodaj masło i mieszaj tak długo aż całkowicie się roztopi. Następnie dodaj żółtka i 1 całe jajko. Dokładnie wymieszaj. Przenieś znów na ogień i ciągle mieszając doprowadź do zagotowania. Gęsty budyń przelej na wystudzony spód ciasta i odstaw do wystudzenia.
Składniki na bezę:
- 4 białka - pamiętaj aby były dokładnie oddzielone, gdy w białkach znajdzie się choć odrobina żółtka nie ubiją się na sztywną pianę
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, lub ziemniaczanej
- garść płatków migdałów
Z białek ubij sztywną pianę. Następnie dodawaj po 1 łyżce cukru, ciągle ubijaj. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj jeszcze przez chwilkę. Sztywną pianę wyłóż na ostudzony krem cytrynowy. Następnie wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 150C i piecz przez około 20 minut. Beza powinna być z wierzchu chrupiąca a w środku miękka. Przed podaniem upraż na patelni płatki migdałowe i oprósz nimi ciasto. Smacznego!
Inspiracja: Angela Nilsen - Good Food Magazine
Ja cytrynowe smaki uwielbiam, a taki deser to po prostu marzenie... :)
OdpowiedzUsuń